Hoe zwaar mag je rugzak zijn?

Veel mensen willen weten hoe zwaar hun rugzak mag zijn. Daarom geven we hier graag een uitleg over.

Vuistregel

De vuistregel is dat voor volwassen een rugzak maximaal 20% van het lichaamsgewicht weegt. Voor kinderen hanteren we een limiet van 10%. Zij zijn immers nog niet volgroeid. Weeg je als volwassen man dus 80 kilo? Dan mag je beladen tas maximaal 16 KG wegen. Dat valt tegen hé? Let wel, dit zijn de meest verantwoorde gewichten. Een fitte militair loopt soms wel met 40 kg of meer.

Gewichtsverdeling

Nu je weet wat het maximale aanbevolen gewicht van je backpack is, wordt het tijd om een goed na te denken over de verdeling van het gewicht. Een goede verdeling zorgt immers voor een hoger draagcomfort en een mindere belasting van je lichaam.

 zware spullen

Ideaal gezien stop je de meest zware spullen net boven je heupen en dan zo dicht mogelijk tegen de rug aan. Hierdoor rust het gewicht op de heupen en niet op de schouders. Ook voorkom je dat je rugzak te veel gaat hangen aan je rug. Stel de heupband goed af zodat daar veel gewicht op rust. In bergachtig terrein kan het fijn zijn om het gewicht nog iets lager in de tas te stoppen zodat je lichaam iets naar voren leunt. In heel goed begaanbaar terrein kun je het gewicht iets hoger plaatsen.

Spullen die je het minst gebruikt

Spullen die je hemt minst gebruikt kun je het beste onderin je rugzak stoppen. Je hebt ze toch niet vaak nodig. Hierdoor voorkom je dat je ze onnodig vaak uit je tas moet halen om bij je andere spullen te kunnen.

Breekbare spullen

Breekbare spullen stop je in het midden van je rugzak en omring je met zachte materialen zoals bijvoorbeeld kleding.

Spullen die je veel gebruikt

Spullen die je vaak nodig hebt, kun je hebt beste bovenin je tas stoppen, of beter nog, in het topvak, voorvak en zijvak. Hierdoor kun je er snel bij en weet je exact waar deze spullen zijn zonder onnodig je tas te moeten openen.

Gewicht besparen

De meest eenvoudige manier om meer mee te kunnen nemen of om beter aan het streefgewicht van je rugzak te komen, is gewicht besparen. Denk daarom bij alles wat je mee wilt nemen goed na, of je het ook echt nodig hebt. Water, voedsel, tenten brandstof, en een slaapzakken zijn over het algemeen zwaar. Gelukkig kun je tegenwoordig veel lichtgewicht materialen en kleding kopen. Door goed na te denken en slim in te kopen, kun je maar zo enkele kilo’s aan gewicht besparen. Dat lijkt misschien niet veel, maar als je er de hele dag mee moet lopen, is minder gewicht zijn gewicht in goud waard!