Welke rugzak voor Backpacken?

Als je gaat backpacken, dan is een goede backpack natuurlijk erg belangrijk. Je leeft namelijk grotendeels uit je rugtas. Daarom is het niet alleen belangrijk dat er veel spullen in kunnen, maar ook dat hij zo comfortabel mogelijk is en natuurlijk van goede kwaliteit is. Niets is zo vervelend als blijkt dat je net gekochte tas halverwege jouw avontuur stuk gaat, of toch niet helemaal aan jouw wensen voldoet. Daarom geven we je alvast een aantal handige tips voor de aanschaf van jouw backpack!

Hoe groot

Als je gaat backpakken, dan heb je een grotere rugzak nodig. Doorgaans begin je bij 60 liter of meer. Maar dat is ook afhankelijk van jouw lengte. Ben je 1.60 m, dan kies je voor kleinere rugtas. Ben je 1.90 m dan heb je wat meer keuze en kun je ook voor een grotere tas gaan. Bedenk wel, des te groter de tas, des te zwaarder is als je hem vol met spullen stopt. Een ideaal draaggewicht ligt tussen de 10 tot 15 % van jouw lichaamsgewicht!

Welke eisen

Wat ons betreft heeft een goede backpack minimaal de volgende eisen:

  • Heupband
  • Borstband
  • Deelbaar hoofdvak
  • Ritsvakken
  • Compressiebanden

Aanbevolen:

  • Verstelbaar rugdeel
  • Voorbereid voor drinksysteem
  • Mesh vak voor kleding
  • Extra bevestigingsmogelijkheden
  • Met regenhoes of koop er een

Heupband

Een heupband zorgt ervoor dat een groot gedeelte op je heupen rust en niet op je schouders. Omdat je heupen meer in het midden van je lichaam zitten dan je schouders, ervaar je je backpack veel minder als topzwaar en kun je veel meer gewicht mee nemen. Een goede heupband is gevoerd en voorzien van extra tasjes om spullen in op te bergen. Zo kun je bijvoorbeeld snel bij je telefoon of at snoepjes, zonder dat je je tas van je rug moet halen.

Borstband

Een borstband voorkomt dat je backpack te veel achterover gaat hangen. Hierdoor blijft het zwaartepunt zo dicht mogelijk je lichaam en blijf jij beter in balans.

Deelbaar hoofdvak

Ee deelbaar hoofdvak geeft je de mogelijkheid om je spullen beter te verdelen en maakt het ook makkelijke om je gewicht te verdelen. Helemaal fijn is het als je zowel via de bovenkant als via de onderkant van het hoofdvak bij je spullen kunt. Zo hoef je niet je hele tas door te spitten als je iets wilt pakken dat onderin je tas zit.

Ritsvakken

Ritsvakken zijn essentieel voor het opbergen van spullen waar je snel bij wilt kunnen. Dankzij de rits voorkom je dat je belangrijke zaken kunt verliezen.

Compressiebanden

Dankzij de compressiebanden, kun je je rugzak een beetje aantrekken. Hierdoor blijft hij goed in vorm, en voorkom je dat uitrusting door je tas gaat zwerven als je hem draagt.

Verstelbaar rugdeel

Dankzij een verstelbaar rugdeel, kun je de schouderbanden hoger of lager zetten. Dit heeft twee functies. In de eerste plaats kun je de rugtas beter afstellen op jouw lengte. Wel zo fijn als je wat kleiner of wat groter bent. Daarnaast kun je het gewicht hoger of lager op je rug plaatsen. Dit is handig als je bergopwaarts loopt, of juist bergafwaarts gaat.

Voorbereid voor drinksysteem

De tijd van geklungel met veldflessen is grotendeels voorbij. Door een drinkzak in je rugtas te plaatsen, kun je tijdens het lopen uit een slangetje water drinken. De rugtas kan gewoon op je rug blijven en je hoeft dus niet te stoppen. Echt een aanrader!

Mesh vak voor kleding

Een mesh vak is een vak van gaas aan de buitenkant van je rugtas. Dit is ideaal voor het opbergen van kleding, of het laten drogen van kleding tijdens het wandelen.Er zijn ook varianten met elastiek aan de voorkant.

Extra bevestigingsmogelijkheden

Je kunt er voor kiezen om alles in je rugtas te stoppen tijdens het backpacken, maar het kan wel zo fijn zijn als je er nog uitrusting aan kunt bevestigen. Denk aan wandelstokken of een slaapmatje. Let er dus op dat je rugzak je deze mogelijkheden geeft.

Met regenhoes of koop er een

Een regenhoes zorgt ervoor dat je spullen lekker droog blijven tijdens een flinke regenbui. Daarnaast zijn er regenhoezen in felle kleuren te krijgen waardoor je extra zichtbaar bent ik het verkeer. Dit kan heel fijn zijn als je langs de weg loopt of in het donker op pad bent.

Zo nu weet je wat beter welke rugzak voor backpacken je moet hebben. Wil je meer advies? Bel ons dan gerust! 0481-354040